Annika Dahlgren

June 20, 2017

0 kommentarer


Kladdig Kladdkaka (utan socker och vitt mjöl)

Igår firade vi vår tvååring med buller, bång och en riktigt härlig kladdkaka. Ni vet den kladdigaste kladdiga som smakar alldeles himmelskt.  Den var verkligen alldeles fantastiskt fin och även den som var mest skeptisk av alla (pappan min) tyckte den var toppengod. Tvååringen käkade med god aptit och många hallon vid sidan av.

Alldeles magiskt kladdig, fylld med hälsosamma fetter som gör gott för både insida och utsida. Kommer helt klart att bjudas på igen!

Ingredienser:
3 ägg
2 dl kokosolja
2 1/2 dl kokossocker/brun sukrin
5 msk kakao
3 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
2 krm salt
1 frp kokosgrädde (lila från garant funkar toppen)
1 tsk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta kokosoljan (om den inte redan är mjuk pga värmen ute), rör samman ägg och kokossocker under tiden och rör sedan ner kokosolja. Blanda samman de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner lite i taget i äggsmeten tills allt är ordentligt blandat.

Häll ingredienserna i en springform (20-22 cm i diameter) och sätt in i mitten av ugnen ca 11 minuter. Ta ut, låt svalna och servera med kokosgrädde som vispats samman med lite kakao.

Kan lova att den var toppengod även dagen efter (det lilla som vart kvar av kaka nummer två..)

June 06, 2017

0 kommentarer


Cheesecake ~ LemonLime

Hälsosamma desserter måste vara det bästa som finns. Gärna lite lagom frusna nu i värmen. Om jag får välja (och det får jag såklart eftersom jag gör godsakerna) blir det oftast i form av choklad året om. Nu under sommaren lockar dock lite syrliga smaker som lime och citron lite mer. Som en ljuvlig cheesecake med LemonLime till exempel. En vegansk och raw version som gör gott inifrån och ut.

Rawfood desserter är min passion och det går att variera i oändlighet - och jag har bjudit dylika sockerjunkies som har älskar mina desserter också så de går absolut att bjuda på även om jag vet att många är skeptiska. Enkla att göra är de också allt som oftast, bara en äger en mixer eller matberedare (blir inte lika slätt i matberedare men funkar absolut).

Ingredienser botten:

2 dl pekannötter (eller valfria nötter)

8 dadlar

1 nypa flingsalt + ev lite vatten.

Ingredienser fyllning:

2 dl cashewnötter

1/2 dl vatten

1 1/2 dl kokosolja

3/4 dl agavesirap (eller liknande)

1 nypa salt

1 dl limejuice

1 dl citronjuice

smält choklad

Börja med att blötlägga cashewnötter i vatten, gärna en fyra timmar. Det funkar även utan att blötlägga men resultatet kan bli mindre slätt samt att en inte rensar bort slagg från nötterna.

Gör sedan botten genom att köra alla ingredienser till denna i en matberedare, eventuellt behöver det tillsättas lite vatten för att det skall bli kladdig konsistens (beror på hur färska dadlarna är). Tryck ut i botten av en springform.

Mixa därefter alla ingredienser till fyllningen bortsett från kokosoljan till en slät smet. Smält kokosoljan i ett vattenbad och häll ner i cashewblandningen och mixa igen. Häll över i springformen och sätt in i frysen så det kan stelna (kylen går också utmärkt men det tar längre tid bara. Smält lite raw choklad över vattebad och ringla över lagom till serveringen.

Bästa vardagsglassarna

Recept på bananglass

Testa göra den här nyttiga bananglassen på pinne med smak av bär...

Läs hela blogginlägget >

Annika älskar att experimentera med udda, hälsosamma recept!

Hälsosam livsstil av Annika Dahlgren - Naturalbox.se

Jag älskar att experimentera med udda, hälsosamma recept, utan gluten och socker...

Läs hela blogginlägget >